Christer

Vad är skillnaden mellan olika kapmetoder

Vad är skillnaden mellan de vanligaste kapmaskinerna. Vi tittar på drycuttern med HM-klinga, stationär med kapskiva och bandsågarna.

Alla tre metoderna har sina för och nackdelar. Om vi börjar titta på Drycuttern och dess fördelar så är den riktigt snabb, klart snabbast i det här gänget. Den kapar även kallt, alltså inget gnistregn och man får ett i princip rent och gradfritt snitt. En annan sak som man kanske inte tänker på är att eftersom den kapar kallt och lämnar efter sig ganska stora spånor, blir det inte mycket rök och metall damm när du arbetar med den, du slipper rökfylla verkstan. Nackdelarna då.. det finns några saker att tänka på, klingor kostar en del och man bör veta vad man pysslar med, en klåpare som lägger hela sin kroppsvikt på maskinen bränner snart klingan som måste kasseras eller sllipas om. Det är även den metod som är mest högljudd.   

Stationär maskin med kapskiva har egentligen bara en fördel, priset. Både maskin och skivor är billiga. Nackdelar då, det är en långsam och högljudd metod, den levererar mycket rök och gnistor vilket man bör tänka på om man tänkt använda den i små lokaler, inte fel att använda partikelfiltermask heller. Tänk även på brandfaran. Annars gör den sitt jobb utan konstigheter.

Bandsågen är bra på allt utom att den är relativt långsam, om det är en faktor. Precision, fina gradfria snitt produceras utan gnistor & rök, och klart tystast i klassen. Med rätt inställt sågblad, dvs bladspänning och sågtryck är det bra ekonomi med lång livslängd på blad.