Johannes Dahlskog

Test av Fronius batterisvets Accupocket

Ett överraskande positivt resultat!

Alla känner ju till att tillverkare, och vi säljare ofta envisas med att använda uttrycket "upp till" (det blir liksom ett ärligare sätt att överdriva då) Upp till 15 elektroder Ø 2,5 mm... allt under 15 st är ju rätt. Om man däremot lyckas smälta 16 st på en laddning, ja, då var upp till 15 en lögn men med ett överraskande positivt resultat.

Åter till test..... Vi har på en laddning svetsat 10 st OK 53.16 Ø 2,5 mm med en svetsström på 77 Ampere, och stump precis tills höljets kant. Elektrod nr 11 slocknade ca fem sekunder efter tändning och displayen sa "LO"

Vi laddade då batteriet fullt, ej i läget "quick charging". Fulladdning tog knappt två timmar. Vi höjde till 115 A svetsström och tömde batteriet igen, med OK 48.00 Ø 3,2 mm. Efter 5 och en kvarts elektrod sa batteriet "LO" igen. Laddning till fullt på samma vis som tidigare.

Vi höjde svetsström till 120 A och fortsatte med 3,2 mm OK 48.00, denna gång med Accupocket ansluten till laddaren som i sin tur är ansluten till nätuttag avsäkrat med C10 A och laddaren fortfarande i läget "charging" Knappt 7 elektroder senare bröts strömmen och "LO" visades.

Det tog ca 6 minuter innan LO slocknade och maskinen var klar för svetsning igen, det tog 18 minuter innan batteriladdaren sa "completed". Summa, på en något lägre svetsström så kommer det utan problem gå att arbeta oavbrutet med laddaren ansluten till fast nät eller ett mindre bärbart elverk vilket skulle underlätta enormt för många, då bärbara 1~ svetsinverters normalt kräver ett elverk på minimum 6 kVA och uppåt. 

Vid svetsning så har vi svetsat slut på HELA elektroden, alltså precis innan höljets kant.. Vi har inte låtit maskinen vila vid elektrodbyten, utan bytt elektrod och kört vidare direkt. Vill någon som går i köp-tankar själv testa eller veta tex hur många av en annan elektrodtyp/annan svetsström, hojta till eller kom förbi och testa denna och varför inte även kaffeaotomaten!.